Mise sopbil som tömmer mises låsta hus, två personer i arbetskläder som arbetar

Egnahemshus

Alla bostadshus ska anmälas till Mise och ha ordnad avfallshantering (det innebär att byggnaden har någon av Mises avfallstjänster). Även bostadsbyggnader som står tomma ska anmälas till Mise. Om du till exempel renoverar och inte bor i byggnaden eller om den annars står obebodd kan ansökning göras via avsedd blankett för särskild avgift för bostaden.

Avfallsavgift för samtliga byggnader som är registrerade som bostadsbyggnader för hushåll i en- och
tvåbostadshus i andra myndigheters register såsom:
• egnahemshus
• byggnader där någon person finns folkbokförd (räknas alltid som stadigvarande bostad)
Avfallsavgiften betalas per bostad.

Tjänster

Tjänsterna är beroende på om din bostad finns på en upphandlad väg eller inte. En upphandlad väg är vägar som primärkommunerna meddelat till Mise ska ingå i upphandlingen för fyrfackssystemet.

Avgifter för samtliga tjänster finns i Mises avfallstaxa och på hemsidan under fliken för avgifter. 

Boende på icke upphandlad väg

  • Avfallstjänst låst hus

Ansluten till tjänsten brännbart avfall till låst hus innebär att du lämnar ditt brännbara avfall till någon av de låsta hus som finns i Mises medlemskommuner istället för att ha fastighetsnära hämtning. Ditt Misekort fungerar som nyckel till det låsta huset och på fakturan framgår vilket låst hus du är ansluten till. Vill du ansluta dig till ett annat låst hus är du välkommen in till Mises kontor så programmerar vi om ditt Misekort.

I de låsta husen kan du endast lämna brännbart avfall och bioavfall. Återvinningsmaterialet lämnar du till återvinningsstationen som finns i anslutning till det låsta huset.

Boende på upphandlad väg

  • MiseFyran, en tjänst med A-kärl
  • MiseÅttan, en tjänst med A+B-kärl

I A-kärlet finns det fack för bioavfall och brännbart avfall samt en insats med plastförpackningar och små kartongförpackningar.
I B-kärlet finns det fack för papper och kartongförpackningar samt en insats med metall och glas.

Om ditt kärl

Kärlstorlek: 370 liter varav de bakre facken är 140 liter vardera och de främre facken 45 liter vardera.

Bredd: 81 cm
Djup: 90 cm
Höjd: 110 cm

Vi rekommenderar att en yta på 1×1 meter görs i ordning för MiseFyran och 1×2 meter för MiseÅttan.

Som bostadsägare har du ansvar för att se till att ditt kärl enkelt kan hämtas och tömmas. Kärlet ska stå på en hårdgjord yta så nära huvudvägen som möjligt så att sopbilen snabbt och lätt kan tömma. Vänd kärlet med handtaget utåt så att det blir enkelt för personalen att tömma.

Någon gång per år är det bra att skölja ur fyrfackskärlen så att det inte lagras för mycket gammalt avfall i botten. Du kan också beställa tvättning av kärl mot en tilläggskostnad. Om något har gått sönder på kärlet gör en felanmälan eller kontakta Mises kundtjänst via e-post eller telefon.

Mer information till dig med egnahemshus

Sophämtning sommartid 

Under de varma sommarmånaderna är risken större att det uppkommer fluglarver i ditt kärl/facket för matavfall. Fluglarverna är inte farliga men kan upplevas som obehagliga.

  1. Lägg inte matavfall löst i kärlet, använd alltid matavfallspåse.
  2. Håll ditt avfall så torrt som möjligt.
  3. Byt matavfallspåse oftare och förslut påsen genom att rulla ihop den ordentligt. Om det behövs använd en extra papperspåse.
  4. Mat som luktar mycket, till exempel räkskal och fisk går bra att frysa in i påsen och lägga i kärlet dagen innan tömning.
  5. Placera kärlet i skuggan. Det minimerar lukt och fördröjer komposteringsprocessen innan kärlet töms. Flugor trivs i värme.
  6. Rengör ditt kärl med jämna mellanrum. Blanda gärna en flaska med hälften ättika/vatten och spraya i dittkärl. Spraya gärna runt kanten på kärlet också.

Sophämtning vintertid

Halka och snö kan försvåra hämtningen på vintern och avfall kan frysa fast i kärlen. För att underlätta och för att säkra att ditt kärl blir tömt som det ska finns nedan några tips.

  1. Se till att det är halkfritt fram till ditt sopkärl.
  2. Sopa bort snö från locket.
  3. Skotta rent från snö när det behövs och ta bort snövallarna då det annars blir svårt att rulla kärlet över vallarna.
  4. Placera en tidning i botten på ditt kärl för matavfall för att förhindra att matavfallspåsarna fastnar i kärlet.
  5. Inför tömning kan du ruska eller dunka försiktigt på kärlet för att se att avfallet är löst. Om det skulle vara fastfruset kommer det att lämnas kvar. Då behöver du försiktigt lossa matavfallspåsarna från kärlet med en spade eller grep. Har du ett garage är ett tips att låta kärlet få tina där inne.

Kärlplacering 

På tömningsdagen ska kärlet vara placerat enligt följande för att bli tömt:

  • På en plan, hårdgjord yta utan nivåskillnader (så som trösklar och kanter).
    Om kärlet står på en platå behövs en ramp
  • Kärlet ska vara utdraget till vägen, max 5 meter från tömningsfordonet
  • Fullt synligt
  • Vänt med handtaget mot tömningsfordonet
  • Se till att inget står i vägen
  • Skottat och sandat efter behov

Tömning sker mellan klockan 06:00-22:00.
I tömningspriset ingår tömning av kärlet med dragväg på max 5 meter.

Har du inte fått tömt?

Ibland händer det saker som gör att sophämtningen blir försenad eller uteblir. Det aktuella väderläget kan påverka våra körturer. Ibland tar det längre tid än vanligt för våra chaufförer att komma fram. Det innebär att vi kanske kommer lite senare än vanligt till just din adress. Skulle kärlet ändå inte vara tömt nästa dag, eller dina grannar har fått tömt men inte du, är du välkommen att kontakta kundtjänst.
Anmärkning på utebliven tömning ska ske inom 5 arbetsdagar.

Tänk på att

  • Inte fylla kärlet så att locket inte går att stänga
  • Avfallet ska vara rätt sorterat
  • Inte pressa ner plast i insatsen då det lätt kan kilas fast
  • Inte pressa ner skrymmande kartong i insatsen då det lätt kilas fast. Skrymmande kartong förs till Mise ÅVC
  • Om matavfallspåsarna fryser fast, se till att de lossnar. Till exempel kan du skaka på kärlet innan tömningsbilen kommer, för att undvika att någon påse blir kvar i kärlet.


Tyvärr blir det ibland någon påse kvar efter tömning och då kan du tro att vi inte tömt kärlet. Men oftast beror det alltså på att påsen frusit fast eller att plast/kartong har kilat fast.

Av arbetsmiljöskäl töms inte kärlet om anvisningarna om kärlplacering och plats för tömning, inte uppfylls.

För den som vill skärma av kärlen genom att bygga en kärlfålla bör du tänka på det rekommenderade utrymmet för MiseFyran (A kärl) är 1 x 1 meter och för MiseÅttan (A+B kärl) 2 x 1 meter. Observera att kärlet ska stå med handtaget utåt och dragavståndet vid tömning som ingår är max fem meter. Om du väljer att placera kärlen med mer än fem meters avstånd till tömningsstället så behöver du dra fram kärlen dagen innan tömning. Innan du bygger din kärlfålla kom ihåg att kontrollera med din kommun vad som gäller för din fastighet.

Tips

Mycket plast? Använd med fördel en ”minimizer” eller laga en egen med hjälp av en brödpåse där du pressar ner all mjukplast, så tar de mindre plats i kärlet och flyger inte lika lätt iväg eller blandas med ditt övriga avfall.

Egen kompost

Efter att den nya avfallslagen på Åland trätt i kraft har det blivit obligatoriskt att att anmäla sin kompost till kommunen, i misekommunerna sker denna anmälan till oss på Mise. Om din kompost är godkänd, har du även möjlighet att ansöka om förlängt tömningsintervall året runt. Observera att om du har förlängt tömningsintervall under hela året, så har du inte rätt att använda facket för bioavfall. 

Klicka på ”Kompost anmälan” för att gå vidare till våran e-tjänst för att anmäla din kompost, samt eventuellt förlängt tömningsintervall. 

Kompostanmälan via våra E-tjänster

Matavfallspåsar

Från och med 01.10.2024 delas inte matavfallspåsarna längre ut direkt till hushållen. Istället införde Mise ett uthämtningsställe vid S-market i Jomala där du som Misekund kan hämta matavfallspåsar vid behov med ditt Misekort.

Misekortet

Misekortet fungerar som nyckel vid återvinningscentral,
återvinningsstationer, låsta hus, Hus för matavfallspåsar, och ska uppvisas vid Mise ÅVC och Misebilen.

Återvinningsstationer som ditt Misekort är kopplat till är beroende på vilken kommun du bor i. Vid de flesta återvinningsstationerna finns Låsta hus, låsta hus är en separat tjänst som fritidshus samt hushåll på icke upphandlade vägar är anslutna till för insamling av brännbart avfall och bioavfall. Samtliga Misekort är även anslutna till Mise ÅVC, Misebilen, Kantarellen och S-Market i Jomala. 

Med Misekortet kan du lämna avfall till:

  • bemannad Mise ÅVC inklusive Misebilen
  • obemannade återvinningsstationer för att avlämna återvinningsmaterial
  • obemannat låst hus för avlämning av brännbart avfall
    (gäller enbart byggnadsägare som har
    avfallstjänsten Brännbart avfall till låst hus)

Med Misekortet kan även återvinningsmaterial, rent trä, metallskrot, trädgårdsavfall och farligt avfall avlämnas till ÅVC utan avgift.

Kom ihåg att visa ditt Misekort för personalen när du besöker ÅVC. Om du inte har fått ditt Misekort, kontakta Mises kundtjänst. Du som hyr ett hus, kontakta hyresvärden om du inte har fått eller har tappat bort ditt Misekort.

Besökare utan Misekort debiteras en avgift enligt avfallstaxan.

Återvinningsmaterial

Återvinningsmaterial kan du enkelt lämna till en återvinningsstation.
Till Misebilen kan du även lämna återvinningsmaterial, farligt avfall, porslin och brännbart avfall, dock inte större mängder än vad som ryms in i en personbil.
På Mise ÅVC kan du dessutom lämna trädgårdsavfall, möbler och skrymmande avfall.

Ägarbyte

Det är viktigt att du anmäler ägarbyte av din bostad så vi kan avsluta din tömning av ditt kärl samt avsluta ditt kundkort. Anmäl ägarbyte via blankett, du hittar alla blanketter här på vår hemsida. Du kan även kontakta kundtjänst så hjälper vi dig eller skicka in blanketten med post.